Що таке IP адреса?
IP-адреса (Ай-пі адреса, скорочення від Internet Protocol Address) -унікальний ідентифікатор (адреса) комп'ютера, підключеного до локальної мережі або мережі ІНТЕРНЕТ.
Для чого вона потрібна?
IP-адреса дозволяє іншим комп'ютерам (пристроїв), об'єднаним в мережу, спілкуватися з Вашим. Хоча, насправді це не все так просто, як це здається на перший погляд.
Що таке "зовнішня ІР адреса"?
Це та ж IP-адреса, у якої унікальність визначається не локально серед кількох комп'ютерів (пристроїв) або, наприклад, групи комп'ютерів (наприклад всі клієнти провайдера), а глобально, у всій мережі ІНТЕРНЕТ.

Чим зовнішня IP адреса відрізняється від "внутрішньої"?
Внутрішній IP адреса - це 
та ж IP-адреса, але її унікальність вже визначається всередині якоїсь певної локальної мережі, наприклад внутрішньою IP-адресою провайдера, називають IP адреси в мережі провайдера, в якій складаються тільки комп'ютери (пристрої) клієнтів цього провайдера. Так в чому ж різниця? Якщо Вашого комп'ютера присвоєно зовнішню IP-адресу, то його можливості в спілкуванні з іншими комп'ютерами (пристроями) мережі ІНТЕРНЕТ обмежується тільки особисто Вашими можливостями, знаннями і фантазією. Маючи ж внутрішню IP-адресу (вашої домашньої мережі або мережі провайдера), Ваш комп'ютер змушений використовувати ресурси Вашої мережі (провайдера) для спілкування з комп'ютерами (пристроями) мережі ІНТЕРНЕТ, і в даному випадку можливості спілкування залежать вже не від Вас, а від Вашого провайдера. Під спілкуванням комп'ютерів мається на увазі обмін даними. Наприклад, ви спокійно можете переглядати веб-сторінки з дому, але не зможете підключитися з роботи до свого комп'ютера, щоб скористатися веб-камерою.


Переваги зовнішнього IP-адреси:
На відміну від внутрішнього IP-адреси, зовнішній IP-адреса має безліч переваг:
Багато файлообмінні системи не дозволяють скачувати інформацію без конкретного зовнішнього IP-адреси. Якщо у вас немає зовнішнього адреси, то одну адресу розподіляється на кілька користувачів - в цьому випадку завантажити інформацію з ресурсу стає неможливо через обмеження сервісів. При наявності зовнішнього IP-адреси ці системи будуть працювати з повною віддачею і дозволять вільно завантажувати необмежену кількість інформації.
Крім того, не буде необхідності в тривалому очікуванні при скачуванні з таких сервісів, як rapidshare і ifolder, а також з різноманітних ftp-серверів.

Зовнішня IP - одне з основних умов для онлайн ігор. Користувач завжди буде правильно ідентифікований і зможе вільно брати участь у всіх ігрових баталіях.
Наявність зовнішньої IP дозволяє використовувати свій комп'ютер як хост для свого сайту і навіть дозволяє створити власний ftp-сервер. Також з'являється можливість віддаленого доступу - управління своєю системою з інших комп'ютерів, наприклад з роботи або навпаки.
З'являється можливість створення свого IP-радіо і навіть телебачення. Нескінченна кількість людей по всьому світу зможуть слухати вашу радіостанцію або телеканал прямо на своїх комп'ютерах.
Безмежні можливості для спілкування.


Висновок:
Підключивши послугу зовнішньої IP-адреси, можливості Вашого комп'ютера в мережі ІНТЕРНЕТ обмежені лише Вашим особистим бажанням і знаннями, але дана послуга коштує додаткових грошей, відмовившись від даної послуги, Ви отримаєте обмеження щодо використання мережі ІНТЕРНЕТ.