БЕЗПЕКА

Антивірус Avast !: безкоштовний і ефективний


Зараз, коли віруси і їх модифікації виходять мало не через кожні п'ять хвилин, вірусні епідемії змінюють одна одну, а всі паролі вже давно викрадені "троянами", в світі антивірусів панує відносний спокій. Але сьогодні ми хочемо розповісти про незвичайне явище на цьому ринку: безкоштовному (для домашнього використання) антивірус Avast !, здатному потягатися з іменитими побратимами.

Продукт зроблений якісно. Установка ніяких проблем не викликає. До речі, безкоштовна тільки версія Home Edition, але її доведеться зареєструвати. Для цього досить зайти на офіційний сайт, ввести реєстраційні дані і отримати ключ до своєї поштової скриньки. Він буде діяти 14 місяців, а потім можна буде вільно перереєструватися.

При установці слід вибирати ті компоненти програми, які потрібні.

 


Для більшості користувачів ми рекомендуємо вибрати установку "Нормальна". Відразу після установки програма запитає, чи потрібно буде після перезавантаження провести антивірусне сканування.

 

Теж цілком розумна опція. Радимо відповісти ствердно. На останньому екрані пропонується перезавантажити комп'ютер. Дійсно, будемо сподіватися, що програма буде служити "вірою і правдою".




Робота з програмою

Після перезавантаження ви отримаєте вікно з привітанням.



Воно ж дозволяє перейти на сторінку безкоштовної реєстрації. В треї з'являться дві нові іконки. Перша, з буквою "a", - основний значок, що приховує за собою все меню. Значок з буквою "f" служить для управління VRDB. До слова сказати, VRDB - це ексклюзивна розробка даної компанії, відповідальна за відновлення файлів після видалення вірусу. Адже якщо вірус заразить, наприклад, який-небудь дуже важливий файл, то навіть після видалення тіла "зарази" деякі байти можуть залишитися зміненим. VRDB ж знаходить для кожного файлу унікальний хеш, зберігає його в своїй захищеної папці, а в разі необхідності вираховує по ньому версію файлу до змін. До слова, створення баз хеш всіх файлів - справа нешвидка, тому в налаштуваннях можна вибирати, коли їх створювати: негайно, під час бездіяльності або при екранної заставці.





Ми рекомендуємо створювати VRDB під час бездіяльності комп'ютера - це дає максимальну швидкість створення і не сильно навантажує комп'ютер.

Як і будь-який пристойний антивірусний пакет, Avast! складається з двох частин: сканера і резидентного захисту. Щоб запустити сканер, досить клацнути по головній іконці в треї і вибрати "Запустити антивірус Avast!". При завантаженні з'явиться тимчасове вікно, яке буде перед вами, поки сканер перевіряє всі процеси, що знаходяться в пам'яті, і важливі для роботи Windows файли на жорсткому диску.


 

Потім з'явиться досить симпатичне вікно, яке має ще одним нововведенням: цей антивірус підтримує скіни!



Їх можна поміняти, якщо клацнути по кнопці зі стрілкою праворуч вгорі, і в меню натиснути "Вибрати обкладинку".

Для сканування спочатку потрібно клацнути по кнопках справа, зазначивши, що слід перевірити: жорсткі диски, змінні носії або і те, і інше. Якщо ж сканування цілих дисків не обов'язково, можна вибрати цікавлять папки, натиснувши відповідну кнопку.

Потім можна запускати сканування кнопкою з трикутником в лівій частині вікна, стилізованої під клавішу відтворення.





Крім клавіші сканування в лівій частині вікна видно ще три кнопки. Верхня відкриває сховище інфікованих файлів.



Середня кнопка налаштовує рівень резидентного захисту за допомогою движка (до детальної налаштування ми ще повернемося), а третя оновлює антивірусні бази. Слід зазначити, що бази оновлюються не рідше ніж у іменитих конкурентів, і в цілому механізм оновлень досить продуманий і зручний. Крім ручного є і автоматичне оновлення, налаштування якого можна змінити, клацнувши по значку в треї -> "Налаштування програми" -> "Оновлення".


Резидентний захист

Підхід до резидентної захисту, на відміну від механізму оновлень, тут нетрадиційний, але продукт від цього тільки виграє. По-перше, всі постійні перевірки діляться тут на так звані "провайдери" - модулі, що стежать за своєю частиною процесів.



Їх всього сім: два перевіряють вхідну пошту, причому один всю, а другий - тільки з Outlook, але застосовуючи посилені алгоритми і розширені настройки. По одному провайдеру відповідають за сканування вхідних файлів в P2P-мережах і в програмах миттєвого обміну повідомленнями, наприклад ICQ. Web Shield переглядає всі зв'язки, що по 80 порту, блокуючи небажаний. Два - основні. "Стандартний екран" - це те, що в інших і називається, власне, резидентної захистом, він відповідає за сканування запускаються файлів і процесів в пам'яті на потенційно небезпечні сигнатури. "Мережевий екран" - міні-брандмауер. Так, саме "міні", тому що захистити він може тільки від примітивних атак, і настройки обрізані по-максимуму, але це йому прощається: адже це ж не комплект для мережевого захисту. До слова сказати, справляється він тільки зі скануванням і спробами злому, виробленими йому відомими вірусами, так що для вбудованого в антивірус - саме те. Всі настройки провайдерів, в тому числі і швидке включення / вимикання, доступні з меню, що з'являється при натисканні на значку в треї ( "Параметри сканування доступу"). Там треба включити режим "Більше деталей", щоб з'явилися дійсно важливі настройки.

Також при виборі провайдера та кнопки "Налаштувати" з'являються нові параметри, які, втім, досить зрозумілі за назвою, а якщо виникнуть питання, то можна зазирнути в "Допомога". Вона добре переведена і вельми докладна.



В провайдерів же основний налаштуванням є рівень чутливості захисту: чи буде вона блокувати і негайно повідомляти користувачеві про будь-якому некоректному виклику. Налаштування за замовчуванням "Нормальна", дійсно, відповідає своїй назві і підійде більшості користувачів.

Є також у Avast! фірмова особливість, яку, напевно, можна віднести і до скільки-небудь захисту - антивірусний скрінсейвер.




Разом з установкою програми в "Властивості екрана" з'явиться новий "хранитель екрану" (скрінсейвер), вибравши який і натиснувши кнопку "Налаштування", можна вказати параметри сканування під час його показу, наприклад, перевірку архівів і ретельність перегляду. Досить корисна функція, особливо для тих, у кого комп'ютер ні на хвилину не вимикається.

висновок

Антивірус Avast! поєднує в собі всі корисні якості "старших побратимів", такі як широка свобода настройки, функціональність основних компонентів і оперативність оновлень. Додамо до цього скіни і наочний зручний інтерфейс. Найприємніше, що для домашніх користувачів цей антивірус абсолютно безкоштовний. Завантажити його можна на офіційному сайті.

Коротенько згадаємо відмінності професійної версії.